Ajattelin aloittaa tällaisen puutarhurin luontoblogin.  Tuumailen täällä ääneen ajankohtaisia asioita maaliman menosta. Tänään päivän sana on pakkanen. -29,5 olla läpsöttää mittarissa.  Mutta antaa olla. Tein eilen ensimmäisen siementilauksen. Tilasin kaikkea jännää, niitä vanhoja tuttuja ja muutaman uudenkin. Kovin suurta tämä viljely ei enää olekaan.

Chilit kannattaisi laittaa jo kohta kasvamaan, ne vaatii pitkän kasvuajan. Nyt on vaan huolehdittava lisävalosta. Itse en kylvä vielä, odottelen vielä muutaman viikon jotta luonnon valoa on vähän enemmän. Tomaatit on perinteisesti kylvetty viikoilla 9-10. Kurkku ja kurpitsa saa odotella kylvöjä vielä pitkään; niiden kasvuvauhti on niin hurja, että pitää olla jo  heti kohta ulkona paikka valmiina kun kylvää.

Tuo kuun kierto on näissä kylvöhommissa jännä homma. Eli lyhennetysti: yläkuulla (kasvava kuu) kylvetään ylöspäin kasvavat kasvit ja alakuulla (pienenev

Kylvöapuri Kuuno

ä kuu) maan sisällä kasvavat kasvit eli esimerkiksi juurekset.  Vanha kansa on tienny tämän jo kauan.

Tässä linkki tämän vuoden kiertoon https://kalender-365.de/kuukalenteri.php

Yläkuulla tehtävät puutarhatyöt

Uudella kuulla eli mustan kuun jälkeen, kun kuu alkaa kasvaa, kuun vaikutuksen kerrotaan olevan rakentava ja vahvistava. Kuun voiman sanotaan vetävän kasveja ylöspäin.

Paras kylvö- ja istutusaika alkaa seuraavana päivänä mustan kuun (Annakassa on se musta pallukka) jälkeen. Sanotaan myös, että yläkuulla työt kannattaisi tehdä aamulla tai aamupäivällä, silloin kuun vaikutus vielä vahvistuu. Yläkuu päättyy täysikuuhun.

  • Kylvetään ja istutetaan lehti-, kukka- ja hedelmäkasvit eli maan päällistä satoa tuottavat kasvit (esimerkiksi chili ja tomaatti)
  • Juurrutetaan lehti-, kukka- ja hedelmäkasvien pistokkaat
  • Nostetaan juurikasvit maasta (varastoitaessa)

Alakuulla tehtävät puutarhatyöt

Vähenevällä kuulla eli täydenkuun jälkeen, kun kuu alkaa pienentyä, kuun vaikutuksen kerrotaan olevan supistava ja kuivattava. Kuun vetovoima suuntautuu alaspäin (maan sisään).  Alakuu päättyy kuun sirpin katoamiseen. Seuraavana päivänä on musta kuu (kalentereissa uusikuu).

Alakuulla paras kylvö- ja istutusaika alkaa pari-kolme päivää täydenkuun jälkeen. Alakuun viimeisiä päiviä kannattaa välttää, sillä siementen kerrotaan itävän silloin huonoimmin. Sanotaan myös, että alakuulla työt kannattaisi tehdä iltapäivällä tai illalla, silloin kuun vaikutus vielä vahvistuu.

  • Kylvetään/istutetaan juurikasvit ja muut maa-alaista satoa tuottavat kasvit, esimerkiksi porkkana
  • Kylvetään/istutetaan tyvestä pullistuvat kasvit, kuten sipuli, purjo ja kyssäkaali (jotta kasvattaisi syötävää osaa, eikä lehtiä).
  • Kylvetään tilli (jotta saadaan lehtisatoa eikä vain pitkää vartta).
  • Muokataan maa viljelykuntoon
  • Kalkitaan ja lannoitetaan
  • Leikataan hedelmäpuut ja marjapensaat
  • Kitketään rikkakasvit (etenkin alakuun viimeiset päivät ovat hyviä kitkentäpäiviä)

Tämä artikkeli on muokattu  tästä http://www.tarhuri.fi/tarhurin-abc/kuun-vaikutus-puutarhassa/

ps. Muistakaa tyhjentää kasvihuoneiden katolta lumet 🙂